Ce este SAL (Solutionarea Alternativa a Litigiilor)?
SAL reprezinta un mecanism alternativ sistemului judiciar, prin care consumatorilor li se ofera posibilitatea de solutionare a litigiilor pe care le pot avea cu comerciantii, atunci cand se confrunta cu o problema legata de achizitionarea unui produs sau serviciu.
Astfel, reclamatiile impotriva comerciantilor sunt prezentate voluntar de catre consumatori, urmand a fi solutionate intr-un mod independent, impartial, transparent, rapid si echitabil.
Directia de solutionare alternativa a litigiilor are competenta sa solutioneze alternativ litigii nationale si transfrontaliere izvorate din contractele de vanzari sau din contractele de prestari servicii incheiate cu un comerciant care desfasoara activitati in Romania, in sectoarele de activitate in care ANPC este competenta.
Formularul de sesizare SAL poate fi descarcat de pe siteul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau facand click aici: https://anpc.ro/documente/cerereSAL.docx
Cum se solutioneaza litigiul ?
In vederea solutionarii litigiului, Directia SAL deruleaza mecanismul de propunere a unei solutii partilor, mecanism conform caruia, in cazul in care doar una dintre parti accepta solutia propusa, rezultatul procedurii nu este obligatoriu. In cazul in care comerciantul nu accepta solutia propusa, Directia SAL informeaza consumatorul, prin incheiere, despre caile de atac administrative, respectiv judiciare la care poate recurge pentru solutionarea litigiului.
Care sunt conditiile in care se poate accesa procedura SAL?
– Diferendul nu a putut fi solutionat in mod direct cu comerciantul;
– Reclamatia nu a mai fost analizata anterior de catre o alta entitate SAL sau de catre o instanta de judecata, si nici inaintata unei alte autoritati publice;
– Reclamatia este formulata in termen de 1 an de la data la care aceasta a fost prezentata comerciantului sau de la data savarsirii faptei care a dat nastere litigiului;
– Instrumentarea litigiului nu afecteaza in mod grav functionarea eficienta a entitatii SAL;
– Litigiul nu este promovat cu rea credinta si nu este ofensator;
– Litigiul este de competenta entitatii SAL sesizate.
In cazul in care Directia SAL nu poate analiza o reclamatie care i-a fost inaintata, va transmite ambelor parti o explicatie privind motivele neanalizarii litigiului in termen de 21 de zile calendaristice de la primirea dosarului de reclamatie.